Słownik
DOP – certyfikat jakości pochodzenia.
POMIDORY SAN MARZANO DOP – to wyjątkowa i delikatna, gruntowa odmiana pomidorów, rosnących w Kampanii, u stóp Wezuwiusza.
MOZZARELLA FIOR DI LATTE – to podpuszczkowy ser o włoskim pochodzeniu, łagodnym i świeżym smaku oraz charakterystycznej ciągliwości. Produkuje się go ze świeżego mleka.
GRANA PADANO DOP – ser produkowany z mleka krowiego. Ser twardy, dojrzewający.
NDUJA PICCANTE KALABRYJSKA KIEŁBASA – domowej roboty włoska kiełbasa pikantna.
SALAMI SPIANATO PICCANTE – to typowe salami pochodzące z Kalabrii. Jest przygotowane z najlepszego mięsa wieprzowego, które zostało starannie wybrane i zmielone. Spianata jest przyprawiona chilli, co daje jej charakterystyczny czerwony kolor.
SZYNKA COTTO – tradycyjna włoska szynka o wyrazistym aromacie i doskonałej strukturze. Przygotowana została z uda wieprzowego pozbawionego kości. Prosciutto Cotto to jeden z podstawowych składników kuchni włoskiej i zdecydowanie najczęściej serwowana wędlina na pizzy.
SALAMI MILANO – charakterystyczna wędlina wywodząca się z regionu Lombardii. Delikatny smak i aksamitną konsystencję salami Milano zawdzięczamy cienkiemu zmieleniu (przypominającemu w swoim kształcie ryż).
PROSCIUTTO CRUDO – najsłynniejsza dojrzewająca wędlina wywodząca się z Włoch. Produkowana jest z wyselekcjonowanych części udźca wieprzowego. Wyjątkowy smak zawdzięczamy dojrzewaniu w odpowiednim mikroklimacie.
PANCETTA – to rodzaj dojrzewającego boczku wieprzowego.